Een CKG of Centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning biedt vroegtijdige zorg en hulp aan aanstaande ouders en ouders met jonge kinderen met opvoedingsproblemen. Er zijn 18 CKG's in Vlaanderen, meestal met meerdere antennes. Ze zijn erkend en gesubsidieerd door Opgroeien.
Wie kan er terecht?
- Aanstaande ouders en ouders met kinderen van 0 tot en met 12 jaar die met opvoedingsvragen en opvoedingsnoden geconfronteerd worden.
- Kan al dan niet in een gerechtelijk kader, op vraag van de ouder zelf, of op doorverwijzing van een andere actor, bijvoorbeeld gemandateerde voorzieningen, actoren die universele dienstverlening aanbieden (kinderopvanginitiatieven, scholen …), eerstelijnsactoren (huisartsen … ).
Wat zijn de opdrachten?
Kerntaken
- Aanbieden van zorg en ondersteuning met als doel
- ontwikkelingskansen van kinderen vrijwaren en stimuleren
- de pedagogische relatie en pedagogische vaardigheden binnen een gezinscontext versterken
- Mogelijkheid tot specifieke, ook preventieve opdrachten van universeel en eerstelijnsaanbod, met experimenteerruimte om flexibeler om te gaan met mobiel aanbod en mobiele modules.
Aanbod
- Gezinsbegeleiding, al dan niet in combinatie met verblijf en pedagogische training
- Dagbegeleiding is optioneel
- Focus bij verblijfsaanbod om dit maximaal ondersteunend aan de context in te zetten en zoveel mogelijk met perspectiefzoekende finaliteit (in functie van terugkeer naar huis of vervolghulp in ander (pleeg)gezin)
- Kortdurend verblijf (tot 6 weken): rechtstreeks toegankelijk
- Langere duur: niet-rechtstreeks toegankelijk, dit met afhouding van twee derde van het Groeipakket (waarover het CKG de ouders gepast informeert)
Bijzondere voorwaarden
Het CKG
- beschikt over onderbouwde methodieken en actuele expertises over doelen en kernopdrachten
- werkt structureel samen met partners die actief zijn rond gezinnen met jonge kinderen
- neemt deel aan relevante netwerken voor uitvoering van haar opdrachten
- beschikt over infrastructuur met aangepast leefklimaat en pedagogisch verantwoorde leefomgeving
- stemt hulp af op de noden van de gezinnen
Regelgeving
- Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de erkenningsvoorwaarden en de subsidienormen voor voorzieningen in de jeugdhulp (05/04/2019)
- Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA):
- Zorgstrategisch plan
Onze diensten in jouw buurt
De verschillende types
-
Consultatiebureau
Heb je een kindje jonger dan 3 jaar, dan kan je na afspraak in een consultatiebureau terecht voor een gratis preventief onderzoek. Je kindje wordt er gemeten en gewogen en je kan er terecht met al je vragen. De arts onderzoekt je kindje en geeft het gratis vaccinaties.
-
Prenataal Steunpunt
Hier kunnen alleenstaande moeders, ongewenst zwangere vrouwen en vrouwen met sociale problemen hun zwangerschap laten begeleiden.
-
INLOOP-team
Inloopteams werken met groepen ouders rond hun vragen in verband met de zorg en de opvoeding van hun kinderen.
-
Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning
Gezinnen met kinderen tussen 0 en 12 jaar kunnen hier tijdelijk terecht om moeilijke periodes in de opvoeding door te komen. Zij begeleiden je gezin bij jouw thuis of bieden tijdelijke opvang van jouw kind aan in een leefgroep van het centrum.
-
Vertrouwenscentrum Kindermishandeling
Bij deze 6 centra kan je kindermishandeling melden. Je kan hier ook terecht voor advies of hulp.
-
Expertisecentrum kraamzorg
Een expertisecentrum kraamzorg ondersteunt ouders en aanstaande ouders en besteedt expliciete aandacht aan het bereiken van kwetsbare aanstaande ouders.
-
Opvoedingswinkel
Zit je met een vraag over opvoeden? Gewoon om te weten of omdat je niet zeker bent of je het met je kind goed doet? Zowel om informatie te gaan halen, vragen te stellen, of ervaringen met anderen uit te wisselen ... kan je terecht bij een opvoedingswinkel.